Informujeme veřejnosto moderních metodách léčby ledvinových onemocnění

Smažené rybí filé s bramborem

Recepty pro dialyzované pacienty

Postup

Filé pokapeme octem, velmi málo osolíme, obalíme v mouce, rozšlehaných vejcích a strouhance. V rozehřátém tuku usmažíme po obou stranách. Brambory před uvařením nakrájíme na menší kousky a necháme louhovat ve vodě. Pak vodu slijeme a vaříme v nové. Tím snížíme obsah draslíku téměř o polovinu. Pro zvýšení energetické a biologické hodnoty pokrmu můžeme podávat s okurkovým salátem.

Ingredience (1 porce)

  • 150 g rybí filé
  • ocet
  • 10 g mouka hladká
  • ½ vejce
  • 10 g strouhanka
  • 15 g olej
  • 250 g brambory vařené

Nutriční hodnoty

Energie

Bílkoviny

Tuky

Sacharidy

Draslík

Vápník

Fosfor

Sodík

2384 kJ

34,6 g

17,8 g

68,4 g

1725 mg

70 mg

406 mg

647 mg

Mohu konzumovat ryby, když jsem dialyzovaný?

Zařazujte je do jídelníčku 3× týdně kvůli obsahu bílkovin, dobrému složení mastných kyselin, snadné stravitelnosti a rychlé přípravě.

Důležitý je však správný výběr. Vhodné je do Vašeho jídelníčku zařazovat: rybí filé, tresku, lososa, tuňáka čerstvého a konzervovaného, makrelu, rybí filety.

Příklad

Vhodné svačinky

Chléb s tuňákovou pomazánkou. Okurka.

(120 g chléb kmínový, 30 g tuňák ve vlastní šťávě, 20 g cibulka, 20 g máslo, 70 g okurka)

Nutriční hodnoty

Energie

Bílkoviny

Tuky

Sacharidy

Draslík

Vápník

Fosfor

Sodík

2042 kJ

17,9 g

20,8 g

58 g

462 mg

67 mg

245 mg

666 mg

„Vytvořeno za podpory společnosti Sanofi ve spolupráci s Mgr. Miroslavou Matějkovou, DiS., nutriční terapeutkou.

Recepty byly propočteny za pomoci nutričního programu Nutriservis Profesional.“

Logo společnosti SANOFI RENAL