Kuskus s kuřecím masem a sýrem
Recepty pro dialyzované pacienty
Postup
Kuřecí prsa nakrájíme na kostičky, osolíme a opepříme. Na pánvi necháme rozpustit máslo a na něm osmažíme kuřecí maso dozlatova.
Připravíme si hrnec s mírně osolenou vroucí vodou, do které vložíme kořenovou zeleninu pokrájenou na nudličky a vaříme zeleninu do změknutí.
druhého hrnce si odměříme množství vody pro přípravu kuskusu. Pro zlepšení chuti můžeme místo vody použít bujón. Množství kuskusu a vody by mělo být v poměru 2:1, ale pro přesnost dbáme pokynů výrobce na obalu. Když se voda v hrnci začne vařit, stáhneme hrnec z plotny, nasypeme do vody odměřené množství kuskusu a necháme pod pokličkou asi 5 minut.
Opečené kuřecí kousky smícháme s hotovou zeleninou, hráškem a na mírném ohni promícháme. Nakonec na pánev přidáme kuskus a vše důkladně promícháme.
Ingredience (1 porce)
- 70 g kuskus
- 150 g kuřecí prsa
- 20 g hrášek sterilovaný bez nálevu
- 10 g mrkev
- 10 g celer
- 10 g petržel
- 10 g máslo
- 20 g sýr eidam
- sůl na dochucení
Kuskus podáváme ozdobený najemno nastrouhaným eidamem. Tento pokrm je v rámci zdravé výživy vhodné doplnit o salát ze zeleniny s nízkým obsahem draslíku.
Nutriční hodnoty
Energie | Bílkoviny | Sacharidy | Tuky | Draslík | Vápník | Fosfor | Sodík |
2154 kJ | 39,7 g | 51,4 g | 16,6 g | 589 mg | 206 mg | 451 mg | 712 mg |
Pozor: Porce zeleniny nebo salátu by měla být součástí oběda a večeře. Pro přípravu salátu vybírejte zeleninu s nízkým obsahem draslíku, např. ledový salát, čekanku, hlávkový salát, čínské zelí, okurky, sterilované okurky, zelené okurky, sterilovaný hrášek.
„Vytvořeno za podpory společnosti Sanofi ve spolupráci s Mgr. Miroslavou Matějkovou, DiS., nutriční terapeutkou.
Recepty byly propočteny za pomoci nutričního programu Nutriservis Profesional.“